بسیاری از ما ضرب المثل عقل سالم در بدن سالم را شنیده ایم، و بنا به معنا و مفهوم آن همیشه سعی کرده ایم که بیشترین توجه خودرا معطوف به سلامت و مراقبت از بدنمان کنیم. برای مثال در هوای آلوده ماسک میزنیم تا از ورود آلودگی به بدنمان جلوگیری کنیم. اما آیا تا به حال به این مسئله فکر کرده اید که برای سلامت مغزمان چه کاری انجام داده ایم؟ و آیا اصلا آن طور که شایسته است به مغزمان توجه کرده ایم؟ برای اینکه بتوانید به اهمیت مغز در زندگی پی ببرید، برای لحظه ای خودرا بدون آن تصور کنید. در چنین شرایطی نه تنها فعالیت های پیچیده ای مانند: فکر کردن، استفاده از حافظه، تصمیم گیری، احساس کردن، ادراک و تمرکز از بین میرود بلکه حتی نمیتوانیم کار های ساده ای مانند خوابیدن، غذا خوردن، راه رفتن و... را انجام دهیم. به نظر شما آیا برای داشتن بدن سالم مغز سالم ضروری تر نیست؟ سلامت مغز را جدی بگیرید! نقش مغز در کیفیت و طول عمر شما غیر قابل انکار است.
مغز شما به جبران و احیا خود نیاز دارد
مهم نیست مغز شما چقدر قدرتمند است، آنچه اهمیت دارد این است که بدانیم این عضو به جبران و احیا خود نیاز دارد. انجام دادن سریع محاسبات ذهنی، بیرون کشیدن خاطرات دوران کودکی، نوشتن یک نامه اداری در حین گوش دادن به اخبار و تند تند حل کردن جدول، نشان دهنده ی توان بالای ذهنی است و قدرتمندی مغز شماست. اما آیا بعد از ۳۰ دقیقه با سرعت دویدن دلتان نمیخواهد بر روی یک صندلی بنشید و استراحت کنید! مغز شما هم دقیقا شرایط مشابه همین را دارد و بعد از فعالیت های ذهنی نیاز به استراحت دارد تا بتواند انرژی صرف شده خودرا بازگرداند. هنگامی که مغز شما خسته باشد عملکرد بدن شما نیز کاهش میابد. استراحت های کوتاه در طول روز مانند: گوش دادن به موسیقی آرامش بخش، صدای طبیعت، انجام مدیتیشن به طور منظم، مسافرت کردن و... از جمله مواردی است که مغز خسته برای به دست آوردن انرژی مصرف شده خود به آن ها نیاز دارد.
مغز خود را با صبحانه ای مقوی بیدار کنید و با تغذیه ی سالم در طول روز، آن را بیدار نگه دارید
علت این که چرا پزشکان تغذیه همیشه بر خوردن صبحانه کامل تاکید می کنند و آن را مهم ترین وعده غذایی در طول روز می دانند، این است که صبحانه کامل برای مغز مانند ساعت زنگ داری است که هروز صبح باید مغز را سر موقع از خواب بیدار کند. هرچقدر مواد غذایی مقوی تری سر سفره صبحانه قرار بگیرد، مغز هم سریع تر بیدار میشود و بیداری آن تا مدت بیشتری ادامه میابد. در کنار این وعده غذایی مهم، میوه ها و سبزیجات، لبنیات، گردو، کشمش و بادام هم به مغز شما نیرو میدهند.
تنها جسم شما نیست که نیاز به استراحت دارد، مغز شما هرشب منتظر خواب حداقل ۷ ساعته است
بسیاری از شب ها این اتفاق برای ما افتاده است که با اینکه در بدنمان احساس خستگی نمی کنیم. به استراحت نیاز داریم. در این شرایط است که مغز شما بیشتر از جسمتان نیاز به خواب دارد. اگر همچنان به مقاومت برای بیداری ادامه دهید، مغز شما دیگر با شما همکاری نمی کند پس خمیازه های مغز خودرا جدی بگیرید. با خواب کافی و منظم شبانه، مغز شما می تواند اطلاعاتی را که در طول روز به آن وارد شده است را به خوبی طبقه بندی و ذخیره کند. در واقع مغز با این کار کمک بزرگی به شما میکند تا این اطلاعات را در آینده به راحتی به خاطر آورید یا از آن ها برای تصمیم گیری و برنامه ریزی استفاده کنید. این راهم فراموش نکنید که خواب منظم، توان مغزی را به طور قابل توجهی بالا می برد. در مقابل برهم خوردن نظم خواب و بی خوابی، مغز را ضعیف و فعالیت های آن را مختل می کند.
در روز ساعاتی را به ورزش کردن اختصاص دهید، حتی اگر این ورزش بالا رفتن و پایین آمدن از پله ها باشد!
ورزش های بدنی، برای سلامت مغز بسیار اهمیت دارد. بهتر و بیشتر شدن جریان خون به قسمت های مختلف مغز، آن را به طور کامل تغذیه میکند و خستگی مغز را از بین می برد. برای ورزش کردن نیازی به ثبت نام در باشگاه یا خریدن وسایل و دستگاه های ورزشی ندارید. اگر هم در طول روز وقت کافی برای ورزش کردن ندارید و مدام پشت میز کار خود نشسته اید، همین الان از روی صندلی بلند شوید و چند حرکت ساده ی کششی در ناحیه دست و پاهای خود انجام دهید. اگر زمان انجام این تمرینات راهم ندارید، به هر بهانه ای پیاده روی کنید. این پیاده روی میتواند مسیر محل کار تا خانه باشد یا مسیر مدرسه یا حتی بالا رفتن و پائین آمدن از پله های خانه.
یک باتری پر قدرت برای مغز
خندیدن، تفریح کردن و داشتن احساسات مثبت مانند یک باتری پر قدرت، مغز شمارا شارژ میکند و استرس آن را از بین می برد. مغز عضوی از بدن است که طرفدار سرگرمی و تفریح است، به طوری که خندیدن و احساس لذت شما در طول روز مانندیک جریان پر قدرت، انرژی زیادی به آن منتقل میکند. اما در مقابل احساسات منفی مانند: استرس و اظطراب، اتصالاتی در این جریان ایجاد میکند و میتواند انرژی مغز را به یکباره تخلیه کند. زمانی که احساس نا امیدی میکنید، نمیتوانید واقعیات را صورت منطقی بررسی و برای حل مشکلات راه حلی پیدا کنید. پس تا جایی که می توانید در طول روز از احساسات منفی دور شوید و بگذارید مغزتان کاملا شارژ شود.
عارفه هدایتی_خبرنگار تحریریه جوان قدس
نظر شما